Saturday, 8 November 2014

Lembut didalam Rangup diluar..Apakah itu?

Assalamualaikum wbr..Di pagi yang mendung nak hujan tapi tak hujan.Buatkan perut ni asyik lapar je.Walaupun baru lepas makan nasi lemak pagi tadi.Rasa nak makan puding triffle jer..Pergi dapur bukak almari dapur tiada stok makanan pulak.Yang ada tepung gandum dengan susu pekat je.Errmmmm..nak masak apa ni?
Okey,idea dah datang.Dengan 2 benda tu kita boleh buat Cucur Air Panas yang Lembut dan Rangup.Korang nak tau resipinya tak?Sebenarnya ia terlalu senang nak buat.Malu pulak rasanya nak kongsi resipi paling mudah ni.Tapi tak mengapa,saya kongsikan jugaklah takut-takut ada yang masih belum tahu..kan.

Bahan2 nya :
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas yang menggelegak
1/2 cawan susu pekat
Secubit garam

*air terpulang pada adunan.Adunannya seperti nak buat kuih keria tu.Tak lembik dan tak pekat.Jadi boleh agak2 la yer.

Cara2nya :
Sangatlah mudah..
>Ambik tepung gandum,susu pekat dan garam..
>Gaulkan semuanya bagi sebati
>Lepas tu,tuangkan air panas kedalam bekas tadi.
>Gaul rata dan sebati..

>Dah siap untuk digoreng.

*Tips : Pastikan air panas yang betul2 panas tau supaya tepung tadi betul2 masak.
: Boleh gunakan tangan atau sudu untuk membentuk bulat2.

Bila masak nanti anda akan rasa kelazatannya yang lembut didalam rangup diluar.Hanya dengan bahan2 yang sangat simple anda boleh menikmati cucur yang luar biasa.
Okey..selamat mencuba.



posted from Bloggeroid

16 comments:

  1. First time dengaq nih. Rupa nak sama dengan cucoq bom. k a memang sama..

    CANTIK LUAR & DALAM BEB



    ReplyDelete
  2. Kena cuba ni..buat minum petang.. Tq for sharing ☺

    Klik sini tips mudah putihkan gigi di rumah

    ReplyDelete
  3. Resipi yang simple dan mudah..boleh cuba ni :-)

    ReplyDelete
  4. mcm best jer, nak cuba buat jgk lah untuk minum petang ;)

    ReplyDelete
  5. Terliur lak petang2 ni dah la hujan....yummy..

    Kursus Luar Negara

    ReplyDelete
  6. Simple dan mudah...blh cuba nie utk mnm ptg esk.

    ReplyDelete
  7. Macam sedap jer...cucur nie...terima kasih sudi sharing dear...

    Udang Menyorok Dalam Taucho Buncis

    ReplyDelete
  8. Bestnya cucur.. memang feveret.. lagi2 kalau time ujan..

    ReplyDelete
  9. sedapyer cucur..mkn waktu petang2...nak sedap mkn dgn kepok lekor..hihii
    jom baca: Cara Merawat Fibroid dan Cyst

    ReplyDelete
  10. Memang sedap cucur ni. pernah tengok member serumah dulu buat. tapi dia letak ikan bilis yang di kisar. sedap sangat... tq kak zai. nanti nk try lah resepi akak ni...

    Syampu Untuk Rambut Gugur... Cegah Sebelum Parah!!

    ReplyDelete
  11. Jom pakat2 try resepi ni...pasti ank2 suka..

    http://peminatvitamin.blogspot.com/2014/11/kenapa-mesti-energizing-soy-protein.html?m=1

    ReplyDelete
  12. Tajuk kasi gempak sikit asma..hehe..

    ReplyDelete
  13. Wah... rase lapar pulak malam malam nie..

    mrskeciksangat.blogspot.com

    ReplyDelete