Petai memang sedap..kalau makan dengan nasi bertambah selera..hihi |
Mungkin ramai diantara kita tidak mengetahui bahawa Petai mengandungi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang
dikombinasikan dengan serat.Kombinasi kandungan ini mampu memberikan
tenaga yang segera, namun cukup lama dan cukup besar efeknya. Kajian
membuktikan dua bahagian Petai mampu memberikan
tenaga yang cukup untuk melakukan aktiviti berat selama 90 minit.
Selain itu dapat juga membantu dalam penyembuhan penyakit-penyakit
berikut.
1. Depresi
Menurut
survey yang dilakukan oleh MIND diantara pesakit depresi, ramai orang
merasa lebih baik setelah makan petai. Hal ini terjadi kerana petai
mengandung tryptophan, sejenis protein yang diubah tubuh menjadi
serotonin. Inilah yang akan membuat relax, memperbaiki mood dan secara
umum membuat seseorang lebih bahagia.
2. PMS (premenstrual syndrome)
Jika mengalami PMS, anda tidak perlu makan pil, cukup dengan makan Petai. Vitamin B6 yang terdapat dalam petai mengimbangi kadar gula darah, yang dapat membantu mood.
3. Anemia
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.
4. Tekanan darah tinggi
Petai mengandungi tinggi kalium, tetapi rendah garam, sehingga sangat sempurna untuk menjauhi tekanan darah.
5. Kemampuan otak
200
siswa di Twickenham (Middlesex) dapat menjawab ujian dengan mudah
kerana memakan petai ketika sarapan, istirehat, dan makan siang. Kajian
telah membuktikan bahawa buah dengan kandungan kalium tinggi dapat
membantu belajar dengan membantu siswa semakin berhati-hati.
6. Sembelit
Kerana kandungan serat yang tinggi, maka petai akan membaiki sistem pencernaan.
7. Ubat mabuk
Salah
satu cara paling cepat untuk menyembuhkan “penyakit” mabuk adalah
milkshake petai, yang ditambah dengan madu. Petai akan membantu
menenangkan perut dan dengan bantuan madu akan meningkatkan kadar gula
darah yang jatuh, sedangkan susu akan menenangkan dan kembali
memperbaiki kadar cairan dalam tubuh.
8. Kekenyangan
Petai
mengandungi efek antasid pada tubuh, sehingga bila dada anda terasa
panas akibat kebanyakan makan, cubalah makan petai untuk mengurangkan
sakitnya.
9. Mual di pagi hari
Makan petai diantara jam makan akan menolong mempertahankan kadar gula dan menghindari muntah.
10. Gigitan nyamuk
Sebelum
anda mencapai krim gigitan nyamuk, cuba untuk menggosok kawasan yang
terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang dapat
mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.
11. Untuk saraf
Petai mengandung vitamin V dalam jumlah besar, sehingga dapat membantu menenangkan sistem saraf.
12. Kegemukan
Penelitian
di Institute of Psychology Austria menemukan bahawa tekanan ketika
kerja menyebabkan orang sering mencapai makanan yang menenangkan seperti
coklat dan keropok. Dengan melihat kepada 5.000 pesakit di hospital,
penyelidik menemukan bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana
tekanan kerja yang tinggi. Laporan menyimpulkan bahawa, untuk
menghindari nafsu makan kerana panik, kita perlu mengendalikan kadar
gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi karbohidrat setiap dua
jam untuk mempertahankan kadar yang tetap.
13. ulsers
Petai
digunakan sebagai makanan untuk merawat pencernaan kerana texturnya
yang lembut dan halus. Petai mampu menetralkan ulsers dan mengurangkan
kegatalan dengan melapisi permukaan dalam ulser.
14. Mengatur suhu tubuh
Banyak
budaya lain yang menganggap petai sebagai buah ‘dingin’ yang mampu
menurunkan suhu tubuh dan emosi ibu yang menanti kelahiran anaknya. Di
Belanda misalnya, ibu hamil akan makan petai untuk meyakinkan agar si
bayi lahir dengan suhu tidak tinggi.
15. Seasonal Affective Disorder (SAD) (jiwa kacau)
Petai dapat membantu penderita SAD kerana mengandungi tryptophan.
16. Merokok
Petai
dapat menolong orang yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6 dan B12
yang dikandungnya, bersama dengan kalium dan magnesium, membantu tubuh
agar cepat sembuh dari efek penghentian nikotin
17. Stress
Kalium
adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degup jantung,
menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh.
Ketika kita stress, metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan
mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi
dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium.
18. Stroke
Menurut
kajian dalam “The New England Journal of Medicine,” makan petai sebagai
bahagian dari makanan sehari-hari akan menurunkan risiko kematian
kerana stroke sampai 40%
Haa..banyak betul khasiat petai ni,memang tak rugilah kalau makan petai ni..tapi nak hilangkan bau petai tu macam mana yer..saya ada caranya..jumpa di lain entry okey...
Oppsss..petai boleh dibuat hantaran jugak tau...hihi |
Berminat? Hubungi saya sekarang!! Your Shaklee Independent Distributor ♥ Zainab Mat Rani ♥ SMS | WhatsApp : 017-3954394 ♥ Shaklee ID : 956208 ♥ FB Page : Znzabadistore blogspot